четвртак, 1. мај 2014.

Dan bez duvanskog dima








Obeležavanje 31. januara posvećeno je pasivnom pušenju koje predstavlja nevoljno i prinudno ili prisilno udisanje duvanskog dima, za razliku od aktivnog pušenja koje je samovoljno. Rizik od oboljevanja usled delovanja štetnih sastojaka duvanskog dima postoji i kod aktivnih i kod pasivnih pušača.
Zapaljena cigareta koja se ne puši gori na nižoj temperaturi, što dovodi do slabijeg sagorevanja i samim tim prljavijeg vazduha nego kada se uvlači dim iz cigarete. Zbog toga je takav dim koji udišu pasivni pušači štetniji. Međutim taj isti dim udišu i aktivni pušači, tako da su i oni izloženi njegovom negativnom tretmanu.
Duvanski dim posebno nadražuje sluzokožu oka, nosa i gornjih disajnih organa. Kao posledica toga može da dođe do zapaljenja ždrela, glasnih žica, dušnice, bronha, nastanka emfizema i raka pluća. Usled dugotrajnog oticanja i promena na sluzokoži nosa, čulo mirisa postepeno može da oslabi usled oštećenja mirisnog živca. Hronično zapaljenje sinusa praćeno je katkad upornim slivanjem sekreta, što izaziva kašalj. Ta pojava je sama po sebi neprijatna, ali je mnogo veći problem ako se ovaj kašalj smatra “uobičajenim” za jednu osobu, pa se zbog toga zanemari rano otkrivanje drugih ozbiljnijih oboljenja, koja su takođe praćena kašljem.
Efekti pasivnog pušenja na decu mogu biti mnogo ozbinjniji jer su njihova tela još u razvoju. Deca su više sklona infekcijama i bolešljivija od svojih vršnjaka koji ne žive u zadimljenom prostoru. Ova deca češće imaju alergijske reakcije, ali i karijes, kao mlečnih, tako i stalnih zuba. Broj njihovih nikotinskih receptora se povećava, a krv raznosi manje kiseonika. Sklona su infekcijama srednjeg uva, a neka dobijaju limfome. Zbog stečenog modela ponašanja, veća je verovatnoća da i sami postanu pušači kad odrastu. U listi posledica pasivnog pušenja kod dece ni neke druge, kakve su opekotine usled požara izazvane cigaretom, ne bi smele da se zanemare.
Deca ne mogu da kontrolišu da li su ili ne izložena pasivnom pušenju, tako da odrasli imaju odgovornost da ih zaštite.
Konvencija Ujedinjenih nacija o Pravima deteta kaže da svako dete ima pravo da odrasta u sredini u kojoj nema duvanskog dima.

Izvor Emprona.org


Нема коментара:

Постави коментар