субота, 12. октобар 2013.

Дечја недеља

Овa недеља је била посвећена деци и разним активностима у којима су деца са великим задовољством учествовала.
У Неготину је одржан и Дечији вашар који је организовала Народна библиотека. Један од штандова имала је и наша школа. Желели смо да покажемо колико рециклажа може бити забавна и каква све дела могу настати од пластичних флаша, сијалица... Довољна је само идеја и добра воља.
У нашем школском листу изашао је чланак под називом Маштај и рециклирај који може свима да послужи као инспирација за очување наше дивне планете.

Маштај и рециклирај

Инспирисани жељом да сачувамо нашу планету за будуће генерације, створили смо кутак у нашој школи у ком отпад претварамо у дивне украсне ствари. Пластичне боце постају лептири, јежеви, корисне кутијице за чување драгоцености. Једна пластична боца мање у природи, један цветић више у нашој рециклираној вази која мами осмехе.

У рециклирање спада све што може поново да се искористи, а да се не баци. У Србији су ретки центри за рециклажу. Јапан је земља са највише рециклажних центара на свету, где се рециклира 95% отпада, док у Европи само 55%. Код нас Папир сервис је једино место, где можете однети стари папир и за њега добити ситан новац. Такође, постоје и мали центри за рециклажу стакла.
Ово је тема о којој би требало стално причати. На депонијама се гомила отпад који може достићи висину и мање планине. Када се отпад запали, емисија штетних гасова које одлазе у атмосферу наноси немерљиву штету. Почните од тога што стару одећу нећете бацити, поклоните је.

Енергија која би се уштедела рециклирањем већ постојећих лименки пластичних флаша, спасила би планету од даљег загађивања. Када би смо рециклирали само једну тону старог папира спасили бисмо 17 стабала дрвећа. Рециклажом једне флаше од стакла уштедела би се енергија којом би сијалица од 100 W светлела 4 сата.
Много је таквих примера и било би добро да када следећи пут кренете да баците отпадак ван места предвиђеног за то, имате на уму ове податке:
-жвакаћој гуми потребно је од 20 до 25 година да се разгради
-најлон кеси потребно је 40 година да се разгради
-да би се разградила метална конзерва потребно је 5 година, за алуминијумску конзерву тај податак није познат
-да би се разложила пластична флаша потребно је 100 година
-за папирну чашу потребно је да прође више од пола године
-за кору поморанџе или банане потребно је да прође од 1 до 3 месеца
-за филтер од цигарете од 1 до 5 година...

И зато када следећи пут погледате пластичну флашу или конзерву размислите да ли бисте могли да у њима да видите нешто друго и пустите да вас машта одведе у чудесни свет рециклаже и очувања природе.



                                                                                     Ученички парламент


Штанд нам је био дивно украшен и привукао је велику пажњу. Наши лептирићи шаренићи постали су прави хит међу децом, као и украси за Нову годину које смо правили од прегорелих сијалица. Наши ђаци су се јако лепо дружили са ђацима из градских школа, размењивали идеје, нешто ново научили.


Маштај и рециклирај

Украси за јелку




Лептирићи шаренићи





Јежићи

Мали купац




Гужва испред нашег штанда



Задовољни купац














Наши помоћници
Суза, Немања и Жељко

Надам се да ће вас слике инспирисати да и ви почнете да рециклирате и сви заједно покушамо да спасемо нашу планету. Јену пластичну боцу по једну.

Нема коментара:

Постави коментар